ROM SOM FÖRINDUSTRIELL STORSTAD

Lediga platser

Ja

Kursavgift

15,00 €

Gör en tidsresa för en kväll! Dagens miljonstäder är produkter av industrialiseringen och den teknologiska utveckling som hela denna genomgripande process inneburit. I modern tid börjar miljonstädernas era år 1800, då Londons befolkningstal nådde miljonstrecket. Men Rom blev västvärldens första miljonstad närmare tvåtusen år tidigare, senast under kejsar Augustus tid (31 f.Kr – 14 e.Kr.). 

På föreläsningen behandlas den exceptionella utveckling som låg bakom bosättningens vid Tibern förvandling från bondby till världsmetropol, jättestadens försörjning – som var en gigantisk teknisk och organisatorisk utmaning i en förindustriell värld (enorma mängder vatten, spannmål, olivolja, vin och andra förnödenheter krävdes för att hålla miljonbefolkningen vid liv) –, ordnings- och brandväsendet, massornas och elitens bostäder och olika aspekter av det dagliga livet i kejsartidens Rom. Vi tar också en titt på byggnationen. Enorma resurser, både i form av kapital och arbetskraft, anslogs till byggenskap. Även om en stor del av befolkningen levde i slum var det offentliga rummets fysiska gestaltning sanslöst påkostad. Enorma mängder marmor och annan kostbar byggnadssten importerades från imperiets alla hörn till Rom för att pryda stadens monumentala torg, basilikor, portiker och andra praktbyggnader. Och inte minst de jättelika bahusen, termerna, som byggdes för massornas behov. Föreläsningen är rikt illustrerad med rekonstruktioner som förflyttar dig till kejsartidens Rom.

Kaj Sandberg, med rötter i Nykarleby, är en finländsk antikhistoriker med antikens Rom som specialområde. Sandberg var direktor för Finlands institut i Rom 2006-2009. Han har även verkat vid Åbo Akademi och undervisat vid Finlands Athen-institut. Han är en fenomenal berättare och levandegör historien för åhörarna med levande och beskrivande berättelser. Han har även publicerat ett flertal artiklar och böcker i ämnet.

 

Lediga platser

Ja

Kurskod

000109

Kursavgift

15,00 €

Kursspråk

Svenska

Lärare

Kaj Sandberg

Tidpunkt

07.12.2021 - 07.12.2021

Tisdag 18:30-20:45

Tilläggsinformation

OBS! NYTT DATUM!!

Plats

Sursik skola - Auditoriet
Sursikvägen 43, 68910 Bennäs