KORSORDSSPELET SCRABBLE

Vapaat paikat

Kyllä

Kurssimaksu

32,00 €

Kom med, och upptäck spelglädjen i detta intelligenta brädspel där du både utvecklar ordförråd och tränar hjärnan! Ålder eller bakgrund, korsordslösare eller ej spelar ingen roll – här gäller nämligen inte bara ordkunskap utan också taktik och tur! Vi spelar matcher i par, vi studerar ord och anagram och vi lär oss den bästa taktiken att maximera våra poäng och vinna över våra motståndare.

Bakgrund:
Du har kanske hört talas om Alfapet. Brädspelet Scrabble kallades mycket riktigt Alfapet tidigare, men på 1990-talet bytte spelet namn till Scrabble och namnet Alfapet kom att ges åt ett nytt spel som utvecklades i sin egen riktning. Detta innebär att Alfapet av i dag skiljer sig rätt mycket från Scrabble även om huvudprincipen är densamma. Scrabble är dock originalet och namnet på det spel som det tävlas officiellt i, både i Finland och i Sverige.

Att tävla i Scrabble:
Det ordnas många turneringar varje år, bland andra svenska mästerskapen och det finlandssvenska mästerskapet. Målet för kursen är att du tränar upp din spelförmåga så att du kan delta i Jakob Cup, en turnering som scrabbleförbundet ordnar i Jakobstad i slutet av kursen.

Närmare beskrivning av spelet:
I Scrabble bygger spelarna ord av bokstavsbrickor (totalt 100 st.) på ett bräde som rymmer 15 gånger 15 (alltså totalt 225) rutor. Bokstäverna har olika poängvärde och poängen för de ord man lagt ut på brädet räknas ihop. På spelplanen finns dessutom bonusrutor som kan ge betydande extrapoäng om man använder dem rätt. Det mest eftertraktade i Scrabble är att "rulla", vilket innebär att alla sju brickor läggs ut i ett enda drag. En rullning ger 50 bonuspoäng.
Spelet finns beskrivet på Svenska Scrabbleförbundets hemsida www.scrabbleforbundet.se.

Vapaat paikat

Kyllä

Kurssikoodi

130201

Kurssimaksu

32,00 €

Kurssin kielet

Ruotsi

Opettajat

Gerd Forss

Aika

15.01.2020 - 08.04.2020

Keskiviikko 18:00-20:15

Oppitunteja: 36  (12 krt)

Näytä kaikki ajankohdat

Paikka

Pedersöre Gymnasium - G4
Sursikvägen 43, 68910 Pännäinen